in

ДО АСПЕКТУ НЕКИТАЙСЬКОЇ ІСТОРІЇ АКУПУНКТУРИ

<p> Author</p> : 
Рубаніста М.Є. Клініка сімейної медицини «Інсайт-медікал», м. Київ

      Згідно загальноприйнятого погляду на історію акупунктури, її перші кроки почались у 2852-2737рр до н.е. під час правління першого імператора Фу-Сі з легендарного каменя, який вдарив одного з його підданих по нозі під час роботи в полі (локалізація Е36), що миттєво припинило головний біль [1].

                 Але перша систематизована книга з акупунктури – трактат «Хуан-ді Ней-цзин», написаний у вигляді діалогів між Жовтим імператором та його придворним мудрецем Ци-Бо з`являється у 25-26 ст. до н.е. під час правління Хуан-ді (2698-2598рр). Хоча припускається, що, навряд чи, легендарний Жовтий пращур, імператор Хуан-ді, третій правитель Китаю мав якесь відношення до медичного трактату, швидше за все його ім`я було використано для надання більшого авторитету своїй роботі. Сам текст міг спокійно існувати раніше і бути просто записаним в цей період часу[2].  Написання іншої вагомої та відомої книги «І-цзин» належить до VII-VIIIстр до н.е.[3].

                  Згідно з іншими гіпотезами акупунктура виникла в кінці Палеоліту і була універсальною світовою системою лікування. Спираючисьна сучасні літературні дані, хотілось висвітлити саме ці аспекти в своїй статті.

Палеоліт – перший історичний період кам`яного сторіччя(приблизно10 тис років до н.е.). Кінець палеоліту знаменується переходом від первісного стада до родової матриархально їгромади, де з`являється примітивний аналог інституту шлюбу, а також виникають розвинені магічні ритуали, в тому числі -ритуали поховання й культи- тотемізм, шаманізм та ін. При археологічних розкопках цього періоду не тільки на території Китаю дійсно знаходять гострі предмети – голки тощо, які б могли застосовуватись в якості лікувальних акупунктурних голок. Але навряд чи первісна людина, не знайома з примітивною будовою тіла, могла «методом спроб та помилок» вийти на розуміння чіткої анатомії точок акупунктури та меридіанів. Може ці знання передані нам більш вищими цивілізаціями?

                Цікавими є дані, що будова меридіонального тіла людини була відображена на папірусах Древнього Єгипту, про що свідчить дослідження  Еберса, видатного єгиптолога 19 XIXстр. На сьогоднішній день при розкопках біля ніг мумій біло знайдено близько 15 папірусів, найвідоміші з них – папірус Кахона, датуємий 2000р до н.є. та Еберса – 1500 р до н.є. Але на сьогоднішній день є певні припущення, що папірус був створений з фрагментів, які належали різним історичним епохам (від Першої династії фараонів (3100-2700р. до н.є.) до VI(2345-2180р. до н.е.) [4,5]. Зараз він знаходиться в бібліотеці Лейпцигського університету.

          Батько медицини – Гіпократ, який жив в давній Греції (460-377р. до н.е.), а також мандрував і був знайомий з медициною Єгіпту (проживав там 4 роки), Лівії, Малої Азії, Скіфії, використовував аурікулярні точки для лікування сексуальних розладів, проблем з зачаттям та менструальних проблем. Також він приходив до висновку, що стимуляція певних зон вушної раковини може знімати біль [6].

 

                 Початок 90х років XXст. був цікавий на археологічні знахідки. В журналі «Lancet»в 1999р. була опублікована стаття щодо знаходження тіла льодяної людини 9 вересня1991рдвоманімецькимитуристами Гельмутом таЕрикой Симонами в Тирольских Альпах. Мумія була названа Отци – за ім`ям селища, що знаходилось неподалік. За одними версіями Отци був мисливцем, за іншими – чаклун, вік якого приблизно складав 5300 років, тобто належав до 33 стр до н.є. На тілі мумії було нараховано близько 57 татуювань, багато з яких відповідали точкам акупунктури. Цікаво, що точки, знайдені на тілі, не були випадковими, вони належали до меридіанів сечового міхура (V21-25, 59, 60), печінки -F8, селезінки-підщлункової залози - PR6, жовчного міхура - VB34, нирок - R7, R8. Можна припустити, що Отци мав проблеми з поперековим відділом хребта а також патологію колінних суглобів. Наступний ряд точок VB37, 38, 40, Е41викликає підозру щодо наявності проблем зі шлунково-кишковим трактом. Результати радіологічного аналізу повністю підтвердили це припущення [7]. Вік Отци говорить про застосування акупунктури на території Європи за 2000 років раніше від Китаю.

               За даними «NewScientist», опублікованими в 2010р. в 1992 р.в Перуанській пустелі також була знайдена мумія жінки, на тілі якої були помічен ітату. Вік цієїмумії приблизно складав1000 років. На думку експертаМедичногоуніверситетуGraz, Australia, MariaAnnaPabst, яка досліджувалаїх шляхом мікроскопії та спектроскопії, знайдена різницяв їх нанесенніі локалізації, слід припустити, що вони були двох типів - декоративні талікувальні. Другічітковідповідалимісцямлокалізаціїакупунктурних точок [8].Тобто, стародавня імперія інків (1438-1533р.р.) також була знайома з практикою голковколювання

               Є також цікаві факти про життя наших пращурів – запорізьких козаків, адже вони вчились не тільки бойовому мистецтву гопака, яке припускає вплив на активні точки суперника, а також енергетичним практикам, розумінню свого тіла, володінню секретом цілющих властивостей трав[9].Тривалість життя тих, хто не загинув в походах та війнах, в XVIIIст. була достатньо високою – 85-115 років за спогадами одного з козаків Микити  Леонтійовича Коржа, записаними в XIXст.В порівнянні до Європи, знесиленою епідеміями, дев XVIIIтільки чверть населення сягала 50-річного віку.[10]

             Підводячи підсумки представленим фактам, можна говорити про те, що давні знання топографії меридіанів, точок, гексаграм; а також використання їх з лікувальною та оздоровчою метою широко використовувались у різних країнах стародавнього світу задовго до виникнення їх в Китаї, але на жаль, не були належним чином збережені. 

 

Література:

1.     Рефлексотерапія, підручник.К., Київ, 2013р.

2.    «Трактат Желтого императора о внутреннем». Часть первая: Вопросы о простейшем/Перевод Б.В.Виногродского.-М.:Книжный дом «Профит стайл», 2009, стр.5.

3.    Щуцкий Ю.К. Китайская классическая "Книга Перемен"/ Под ред. А.И.Кобзева. М.: Наука, 1993р.

4.    Abelle Vinel, Jacques Pialoux “Ancient Egyptian Medicine and Traditional Chinese Medicine”, Congrss, 2005, Provence, France, p.5.

5.    Cyril P. Bryan “The Papyrus Ebers” translated from Germany version, London 1930, p.14-15.

6.    Kajsa Landgren “Ear acupuncture” Churchill Livingstone, 2006 page 6.

7.    Dorfer L, et al. A medical report from the stone age? Lancet Sep 18, 1999;354:1023-5.

8.    Jo Marchant “Ancient tattoos linked to healing ritual”, New Scientist, 2010

9.    О.Нечерда «Езотеричний світ характерництва», «Науковий світ», № 6, 2001р.

10.Швидько Г.К. «Історія України», підручник, Генеза, 2008р.

Other Articles by Experts