in

Мозок закоханих чоловіків та жінок діє однаково

Мозок закоханих чоловіків та жінок діє однаково

 

Вчені довели - коли йдеться про кохання, мозок представників обох статей працює однаково.

 

В університетськомуколеджіЛондона за допомогою МРТ дослідили активність людського мозку під час любовних переживань.

З’ясувалося, мозок усіх закоханих функціонує однаково, байдуже, чи чоловік це, чи жінка, гетеросексуал чи гомосексуаліст.

24 добровольцям запропонували поглянути на фото свого об'єкта кохання, а також на зображення друзів тієї з статі, що й кохана людина. Учасників попросили дати оцінку своїм почуттям відносно романтичного партнера.

Результати в різних групах піддослідних виявилися схожими, дослідники відмітили активацію кортикальної та субкортикальної ділянок, особливо в зонах зі значною дофамінергичною активністю.

Дофаміненергична активність тісно пов'язана з діяльністю інших нейромедіаторів, зокрема, окситоцину та серотоніну, які, на думку вчених, мають великий вплив на емоційні стосунки та зв'язок між двома людьми.

На додачу, дослідження довело - любов справді може бути сліпою. Значна частина кори головного мозку піддослідних "відключалася", коли вони дивилися на фото своїх коханих. Причому саме "вимкнені" зони мозку значною мірою відповідають за судження.

Як добре відомо, пристрасне романтичне кохання зазвичай викликається візуальною інформацією та являє собою всепоглинаючий та дезорієнтуючий стан..

Попри складність такої емоції, як кохання, у ній задіяно порівняно небагато зон мозку.

Протягом дослідження вчені зверталися й до класичної літератури, творів про кохання, написаних Платоном, Шекспіром, Данте, Руні, Верленом та іншими авторами. Науковці звернули увагу на те, що в них описуються дуже схожі почуття - в контексті стосунків з представниками протилежної або тієї ж статі.

В той час як кохання робить чоловіків та жінок схожими, за його межами ми більш схожі на істоти з різних планет, як написано у бестселері Джона Грея "Чоловіки з Марса, жінки - з Венери" (1992 р.) – «…у стосунках чоловіки та жінки думають та діють по-різному, так немовби вони з двох різних планет…».

 

The Telegraph

Еще новости