in

Німецький науковець зазирнув у мозок психопатів

Німецький науковець зазирнув у мозок психопатів

 

Чи можна змінити поведінку небезпечних злочинців? Німецький науковець Нільс Бірбаумер доводить, що навіть найхолоднокровніші маньяки можуть вчитися контролювати діяльність свого мозку.

 

Людям з тяжкими розладами особистості дуже часто чужі будь-які форма емпатії, співчуття або відповідальності. Саме з небезпечними злочинцями, яких зовсім не зворушують страждання їхніх жертв, і працює нині нейропсихолог Нільс Бірбаумер. Свої дослідження він проводить за допомогою магнітно-резонансної томографії.

Найбільша проблема, з якою він весь час зіштовхується, це переконати злочинців погодитися на дослідження, дозволивши досліджувати діяльність їхнього мозку.  «Мотивувати їх дуже важко. Найчастіше це вдається за допомогою грошей, це єдине, що допомагає», - розповідає директор Інституту медичної психології та нейробіології поведінки Тюбінзького університету. Серед його піддослідних були і сексуальні маньяки, які ґвалтували та вбивали жінок, і менш небезпечні правопорушники.

Небезпечний психологічний профіль

Нільс Бірбаумер знає чим дихають психопатиНільс Бірбаумер знає чим дихають психопатиБагато з піддослідних, з якими мав справу  65-річний нейропсихолог, не мали ані найменшого бажання щось у собі змінювати. Вони, за його словами, не вбачали у розладі своєї особистості проблему.  «Це все були особливо мужні люди, імпульсивні та жорсткі. Це характеристики, які в нашому суспільстві, особливо у чоловіків, оцінюються як дуже позитивні. Тому у більшості з них не було потреби змінювати свою поведінку», - пояснює нейропсихолог.

Гроші у цьому випадку видаються однією з небагатьох можливостей, мотивувати в'язнів брати участь в експериментах Бірбаумера. Дехто з тих, хто зголошується, сподіваються на дострокове звільнення або якісь інші преференції, пояснює науковець.

Магнітно-резонансна томографія, яка дозволяє «зазирнути» у мізки психопатів, показує, що мозкові ареали, які зазвичай сигналізують відчуття страху, у злочинців-психопатів у більшості випадків не активні. Ця система дуже складна, стосується роботи багатьох зон людського мозку. Але факт залишається фактом, той, хто не відчуває страху, не може  оцінювати наслідки своєї поведінки на емоційному рівні для себе і для інших.  Однак зони, які, так би мовити, відповідальні за  відчуття страху, за даними Нільса Бірбаумера, можна внаслідок цілеспрямованих зусиль активувати. Це означає, змінити сприйняття особливо небезпечних злочинців можна. Науковець переконаний, що на ці зони  мозку можна впливати за допомогою навчання: «Наш мозок має дуже великі можливості, він настільки гнучкий, що не можна говорити про якісь наперед визначені налаштування». 

Ставка на силу думки

Серед піддослідних німецького вченого були і небезпечні сексуальні маньякиСеред піддослідних німецького вченого були і небезпечні сексуальні маньякиМетод німецького науковця називається нейро-feedback. Спочатку вимірюються показники мозкової активності людини, а потім вони подаються на екран. На цьому моніторі видно різні зони, позначені відмінними кольорами, чим активніший певний ареал, тим інтенсивніше світиться його колір. Тоді учасник експерименту перевіряє, якими думками він може посилити фарбу. Найважливіша передумова – інтенсивна співпраця і серйозне бажання себе змінити.

За словами науковця,  потрібна година або дві, щоб піддослідний розібрався, якими думками він може впливати на які зони мозку. «Це подібно до  того, як вчишся кататися на лижах або велосипеді. Люди розвивають техніку, за допомогою якої можуть впливати на результат, який видно на моніторі, а згодом вчаться посилювати активність свого мозку та поліпшувати її», - розповідає Бірбаумер. За його словами психопатам зазвичай потрібно більше часу для такого мозкового тренінгу за допомогою комп»ютера, ніж нормальним людям. Але більшості з них теж вдається за кілька занять активувати зону мозку, що відповідає за переживання страху.

Нині складно сказати, чи допоможуть результатаи наукової роботи Бірбаумера у лікуванні злочинців-психопатів. Але той факт, що його метод дає приголомшливі результати, доведено вже давно, щоправда це стосується інших хвороб. Він став першим науковцем у світі, котрий зробив можливою комунікацію повністю паралізованих пацієнтів з зовнішнім світом за допомогою комп'ютера, лише за допомогою сили та інтенсивності думок.

Автор:  Александра Шерле / Наталя Неділько

 

DW-World.de: Deutsche Welle

Еще новости