in

РЕЗОЛЮЦІЯ науково-практичної конференції з міжнародною участю «Рефлексотерапія: лікувально-профілактичні та реабілітаційні аспекти». 3-4 жовтня 2013р. м. Київ

РЕЗОЛЮЦІЯ  науково-практичної конференції з міжнародною участю «Рефлексотерапія: лікувально-профілактичні та реабілітаційні аспекти». 3-4 жовтня 2013р. м. Київ

       Уменьшенная копия изображения                                                                                    

                                                                                                   РЕЗОЛЮЦІЯ

 

науково-практичної конференції з міжнародною участю «Рефлексотерапія: лікувально-профілактичні та реабілітаційні аспекти».

3-4 жовтня 2013р. м. Київ

 

                            

 

 

У світі спостерігається зростання загальної захворюваності населення та коморбідних станів, що пов‘язують з техногенним забрудненням навколишнього середовища, соціальними та психогенними перевантаженнями населення, комп‘ютеризацією життя тощо, незважаючи на постійне істотне збільшення кількості способів і засобів лікування поряд зі зростанням непереносимості хворими все більшої кількості фармпрепаратів, поліпрагмазії. Відомо, що переважна кількість лікарських препаратів має суттєві побічні ефекти (ксенобіотики) та багато протипоказів. Нерідко лікування однієї хвороби призводить до погіршення стану інших органів і систем, клінічні прояви розладів яких, як правило, проявляються не одразу. Концепції класичної медицини, суть якої полягає в необхідності лікувати людину, а не хворобу, відповідає рефлексотерапія (РТ) – лікувально-діагностична система, в основі якої полягає оцінка стану рефлексогенних зон з подальшим впливом на них з метою регуляції функціональних систем.

            Рефлексотерапія має походження від древньосхідної (древньокитайської) медицини, або Традиційної східної (китайської) медицини  (ТСМ, ТКМ) в основі якої полягає вчення про точки акупунктури та акупунктурні (енергетичні) канали (меридіани). Саме клінічна ефективність чжень-цзю при різних захворюваннях  обґрунтовувала її визнання у всьому світі. Розробки останніх років показують, що такі методи поєднують високу ефективність та безпечність.

На сучасному рівні класична акупунктура та інші способи впливу на ТА не тільки застосовуються в різних країнах не тільки Сходу, але й Європи, Америки та ін., але й вивчаються в наукових закладах, викладаються в навчальних закладах.

Отже, ця конференція є продовженням низки заходів з розвитку методів рефлексотерапії та ТСМ та їхньої інтеграції в медичну практику.

 У зв’язку з цим тематика конференції присвячена методам РТ та ТСМ щодо  зміцнення здоров’я, профілактики, лікування і реабілітації хворих з різною нозологією. В межах роботи конференції відбулося проведення з‘їзду і підведення підсумків, перевибори  та планування подальшої роботи роботи ВГО «УАРМА» на наступне 5-річчя.

Відомо, що велику підтримку розвитку ТСМ та РТ у всьому світі надають громадські організації. В Україні рефлексотерапевтів об‘єднала ВГО «Українська асоціація рефлексотерапії та медичної акупунктури» (УАРМА). Всеукраїнська громадська організація «УАРМА» під назвою «Українська Асоціація акупунктури і лазеротерапії» була заснована у 1992 році видатним вченим та лікарем, новатором, яка разом з однодумцями першою впровадила метод рефлексотерапії в Україні та створила лікарську спеціальність і цілу службу за цим напрямком - доктором медичних наук, професором Мачерет Євгенією Леонідівною. Професор Мачерет Є.Л. пішла з життя в 2011 році, заповівши нам, своїм учням, продовжувати її справу. Останні 2 роки виконувала обов‘язки президента ВГО «УАРМА» д.м.н., професор  Коваленко О.Є. На зазначеній конференції та з‘їзді ВГО «УАРМА» в межах конференції  підведено підсумок щодо роботи асоціації за останні 5 років, проведені вибори президента та правління асоціації.

Обговоривши науково-практичні проблеми розвитку рефлексотерапії і ТСМ  в Україні, учасники Науково-практичної конференції з міжнародною участю та в її межах з‘їзду ВГО «УАРМА» «Рефлексотерапія: лікувально-профілактичні та реабілітаційні аспекти» пропонують:

1.    Активізувати роботу спільноти рефлексотерапевтів шляхом оптимізації роботи ВГО «Українська асоціація рефлексотерапії та медичної акупунктури», зокрема її осередків у регіонах, та координації її діяльності з іншими громадськими організаціями та з лікарями їнших реабілітаційних напрямків.

2.    Проводити подальші заходи щодо наукової доказовості РТ та інших реабілітаційних методів, зокрема ТСМ у профілактиці, лікуванні та реабілітації хворих при різних захворюваннях.

3.    Подавати пропозиції до МОЗ щодо удосконалення законодавчої бази з урегулювання питань рефлексотерапії та ТСМ.

4.    Впроваджувати методи РТ та ТСМ в медичну практику, зокрема, в сімейну медицину та соціально-медичну реабілітацію в педіатрії та геріатрії.

5.    Популяризувати через засоби масової інформації та спеціалізовані медичні видання рефлексотерапію та ТСМ, проводити роз’яснювальну роботу серед населення та лікарів різних спеціальностей щодо використання цих методів з метою збереження та зміцнення здоров’я.

6.    Розширювати міжнародне співробітництво та партнерство у галузі рефлексотерапії та ТСМ.

7.    Продовжити роботу над підготовкою низки наукових та навчально-методичних видань та практичних рекомендацій, інформаційних листів з РТ, та їх впровадження в практичну охорону здоров‘я.

8.    Запланувати науково-практичну конференцію на наступний рік.

9. Затвердити рішення та протокол засідання учасників з‘їзду ВГО «УАРМА»,   звіт в.о. президента, вибори президента та правління і ревізійної комісії.

 

          Прийнято на заключному пленарному засіданні Науково-практичної конференції з міжнародною участю та з‘їзді ВГО «УАРМА» «Рефлексотерапія: лікувально-реабілітаційні та профілактичні аспекти», за підтримкою  ВГО «Українська Асоціація рефлексотерапії та медичної акупунктури» (УАРМА) Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика, Державної наукової установи «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» Державного управління справами, Київського медичного університету Української асоціації народної медицини (м. Київ), Всеукраїнської громадської організаціії «Асоціація фахівців з народної і нетрадиційної 3-4 жовтня 2013 р., м. Київ

Коваленко О.Є.

Гарник Т.П.

Зозуля І.С.

Скрипнюк З.Д.

Еще новости